Tuesday, November 1, 2011

Jedi Mind Tricks - Violence Begets Violence (album 2011)

Sunt fan Jedi Mind de fix cu o seara inainte sa inceapa clasa a X-a. Eram in liceu, auzisem de ei, ascutasem si cateva piese. Dar cd-ul il luasem in respectiva seara de la cineva. "Violent by design" se chema albumul si de la intro si prima piesa (Retaliation) m-a fascinat agresivitatea cu care "scuipau" oamenii. Intre timp a devenit un album clasic, nu doar la mine (Parazitii au pus albumul asta ianintea concertelor de nenumarate ori). Nu e nevoie sa spun cat au influentat ei Hip-Hop-ul romanesc. A fost inregistrat la Stoupe (producatorul formatiei la acea vreme) acasa, deci e home-made. Se aude compresia aia de microfon de live si eq-ul care taie anumite frecvente. Daca asculti in casti cred ca se aude chiar scuipatul emcee-ului pe pop filter :D

Intre timp au mai aparut cateva materiale, unul mai tare ca altul. Au fost anumite discutii, cum ca "Visions of Gandhi" ar fi fost mai slab, dar cred ca se referea doar la propriul standard pe care l-au impus. "Legacy of bood","Servants in Heaven, Kings in Hell" cat si materialele solo sau cele "Army of the Pharaohs" (brigada lor cu oamenii care o ard ca ei) au fost albume care au rulat mai mult timp in playlistul meu. Au venit si in Romania (multumim VD) si am reusit sa schimb cateva cuvinte cu Vinnie Paz (care are bunici romani). Pe scena a avut o atitudine dubioasa, dar in backstage a fost mai mult decat ok. A recunoscut ca nu stia extraordinar de multe despre Romania, dar ca el si maica-sa il iubeau pe Dorin (Leonard Doroftei). M-am ales si cu un tricou dat chiar de el. 

As putea sa vorbesc mult mai mult despre ei. Sunt, cu siguranta, una din trupele mele favorite. In jurul lor au fost si suficiente controverse (schimbari de componenta, schimbari de religie) pentru a ma determina sa afirm ca sunt o trupa mare. Zilele trecute a inceput sa circule pe internet ultimul lor album, "Violence begets violence". Contine 14 track-uri in cel mai pur stil Jedi Mind (ma bucur ca au avut o colaborare cu Blacastan). Cu productii care nu sunt ale lui Stoupe. Un clasic ce va canta cateva saptamani bune in boxele mele. 

Ar mai fi de discutat aspectul mesajului. Mereu agresivi in limbaj -nu exista sa nu se gaseasca cuvantul violence-, ca si titlul albumului "violenta naste violenta". Asta i-a facut sa se diferentieze de alte trupe, in acelasi timp atragandu-si si numerosi contestatari. Pana la urma ramane la atitudinea fiecaruia ce asculta.