Tuesday, February 7, 2012

ACTA si de ce nu cred ca va trece

Aceleasi companii care au creat diversitatea in internet si au pus la dispozitie toate mijloacele necesare (fara banii lor si infrastructura necesara nu se intampa nimic) incearca acum sa puna stapanire pe gandurile si felul nostru de a fi. Cum istoria a dovedit-o de fiecare data, nu se poate intampla asa. Sunt convins ca in parlamentul european, unde trebuie ratificata aceasta intelegere, exista oameni de buna cuviinta, oameni care au luptat pentru libertatea pe care aceasta politie a internetului urmeaza sa o calce in picioare. Nu am citit tratatul, sunt convins ca "suna bine" dar ca totusi are interese ascunse.

In Romania este cu totul altceva fata de restul lumii. Pe langa internet, tratatul mai vizeaza si marfurile contrafacute. Chinezariile de care ne-am tot lovit, imitatiile ieftine si, cel mai important, proaste ale produselor (de buna calitate?) originale. Cum Romania e undeva departe de termenii astia, dupa 50 de ani in care termenul de proprietate privata -al II-lea drept garantat de Constitutie dupa dreptul la viata- nu a existat, e greu sa incerci sa-l implementezi in mintea oamenilor. Ok, sa zicem ca unele generatii ar avea problema asta. Fals; si tineretul face la fel. Pana sa existe internet, si cei care aveau o situatie tot preferau sa-si copieze muzica si filmele dintr-un loc mai ieftin, eventual gratis.

Asta s-a resimtit mult in ultimii 10 ani. Mai ales in muzica si filme. Mai putin bani alocati catre productie, catre studiouri, catre producatori, actori, scenaristi etc. De unde si expresia.... Nu se mai fac cum filme/muzica precum inainte.

Adevarul e undeva pe la mijloc. Personal sunt un tip discret dar transparent, nu prea am ce ascunde si cum am si blogul, impartasesc experientele prin care trec. Am vazut acum ceva timp un filmulet cu cineva care aborda oameni pe strada si ii intreba tot felul de chestii destul de personale. Persoanele erau reticiente si il repezeau pe respectivul individ. Partea amuzanta e ca el punea doar intrebari ale caror raspunsuri oamenii le publica facebook, de la nume, adresa, stare civila pana la echipe si filme preferate. Amuzant comportament. Daca intr-adevar exista interese meschine, in principiu cei de la nivel inalt vor avea probleme. Chiar ei.

Toata lumea protesteaza impotriva ACTA, simultan, sambata 11 februarie 2012. Bucuresti, Piata Universitatii. Creative Monkeyz au facut chiar si un filmulet prezentand situatia intr-un mod mai pe intelesul multora. Am auzit totusi voci care spun ca nu ar fi chiar asa de radical. Ca ar ramane la atitudinea fiecarei tari cum implementeaza ACTA si probabil, traind in Romania, asta ma sperie cel mai rau.