Thursday, March 15, 2012

Kony 2012

O alta initiativa extraordinara de care am aflat de curand (si a carui filmulet de pe youtube are cea mai mare crestere ever), care ridica totusi cateva semne de intrebare. 

Traim in lumea "facebook", o lume care este destul de aparenta. Cum le spun si celor cu care intru in discutie, consider facebook-ul ca un sistem destul de comunist, care pe de-o parte iti ofera o putere de neimaginat dar care mult mai usor te trage in jos. Baietii astia vor sa incerce prin intermediul acestor servicii sa ne aduca la cunostinta persoana lui Joseph Kony, un conducator al unei armate de rebeli din Uganda (care s-a extins si in tarile invecinate) care rapesc copii si-i transforma in "soldati" (aici cu sensul de masinarii de ucis si mutilat) pe baieti, iar fetele rapite alimenteaza piata prostitutiei (sunt convins ca foarte multe ajung in Europa). Tipul asta probabil are sustinerea multor interlopi de pe batranul continent, interlopi care ar plati ceva pentru ca lucrurile sa ramana asa cum sunt. Probabil are legaturi si cu drogurile, diamantele si ce se mai comercializeaza pe piata ilegala din centrul continentului negru. Ca el probabil sunt multi. Ce il face pe el deosebit fata de alti dictatori? Probabil ca nu lupta pentru vreo cauza (mai toti sau ascuns sub vreo cauza absurda, cretina sau de orice fel) ci doar pentru a ramane in conducerea "sectei" pe care a creat-o. De 26 de ani face cam ce vrea iar marile puteri, cum ne-au obisnuit, daca nu le este amenintata securitatea nationala sau (mai ales) sa aiba interes economic, ar putea la fel de bine sa nu existe problema (conceptia mea e ca datoria unui om civilizat si cu o situatie cat de cat stabila sa intervina in favoarea celor mai putin favorizati de soarta - din aceasta cauza am sustinut si interventia militarilor romani in Afganistan si Irak). 

Aparent comunitatea a facut suficiente presiuni iar statul american prin Barak Obama a dispus de detasarea a 100 de militari pentru ajutorul "logistic" armatei Ugandeze in prinderea si aducerea in fata justitiei a "rebelului" (nu din aceeasi categorie cu James Dean sau Bob Dylan) Joseph Kony. Lucru destul de periculos sa oferi informatii si sa pregatesti soldati dintr-o tara Africana (n-as vrea sa fiu incadrat la pesoanale cu prejudecati, desi am destule), judecand dupa actiunile asemanatoare (vezi Bin-Laden in anii '80). Oare dupa Kony o sa vina altcineva sa-i ia locul? (pana la urma lasa o "aramata" cat de cat organizata cu peste 300000 de membrii care nu o sa stie in ce directie sa o apuce, asta fiind singurul lor mod de viata). Iar un om de "armata" adevarat avand o pregatire cat de cat americana poate fi si mai periculos. Doar pun niste intrebari, nu sunt absurd. Dar este un joc periculos care trebuie atent supravegheat.

Ei vor sa-i ofere lui Kony acelasi grad de notorietate de care se bucura si un actor. Sa imprime fata sa in mintea tuturor persoanelor. O initiativa buna, demna de laudat intr-un final. Sper ca si la noi sa fie un exercitiu asemanator in data stabilita in documentar, cand vor sa umple toti peretii de afise precum cel din articol. Mai multe informatii se gasesc AICI pe pagina de facebook a comunitatii. Mult succes!