Sunday, March 4, 2012

Tu ai invata in strainatate?

This is the question. Eu da. Nu contest pregatirea de multe ori impecabila a profesorilor romani, care, vorba aia, predau lectii oriunde in lume. De asemenea sa nu uitam ca multi studenti straini isi finalizeaza studiile aici (e vorba totusi despre multi arabi care vin la poli si la medicina). Si totusi sistemul de la noi este greoi si fara o perspectiva in viitorul apropriat. In incercarea de a schimba ceva, multi ministrii si oameni de buna cuviinta au cazut prada capcanelor. E un sistem mamut ce nu-l poti muta decat in momentul in care ii pui pe toti de acord asupra unei directii. Iar directia intarzie sa apara, fiecare ministru/guvern cu viziunea sa. Nu toate sunt rele, spre exemplu pe Funeriu l-am considerat pacatosul care a taiat in carne vie. Profesorii o sa ma contrazica, dar daca te uiti din afara si mai astepti un timp cred ca masurile sale vor da rezultate pozitive. Oricum e un nou ministru acum, care nu o sa stea prea mult, e an electoral. Vorba aia, Dumnezeu cu mila.

Eu am placerea de a studia in ceea ce cred ca e cea mai apropriata experienta universitara din Romania de ceea ce se petrece in Occident. Universitatea Lumina, pe piata de doar doi ani, spun eu ca va deveni numarul 1 in Romania in urmatorii 10 ani. Are toate elementele pe care ar trebuie (in opinia mea, pana la urma n-am fost in nicio universitate straina) sa le aiba o institutie de invatamant superioara, care, teoretic, trebuie sa pregateasca specialisti pe anumite domenii (tara are nevoie de tine). Si cam toti specialistii care lucreaza in tara si care chiar sunt buni pe profesii (si nu numiti politic, iar in privat majoritatea managerilor companiilor de top sunt straini) si-au facut studiile in strainatate.

Am aterizat acum cativa ani la un targ de facultati (cred ca era pe la Romexpo) si ofertele erau destul de interesante/atragatoare. De cand cu Uniunea Europeana si taxele au devenit mai accesibile (daca nu chiar mai ieftine ca in Romania). Pentru cei interesati (de toate varstele) din Bucuresti, Iasi si Timisoara, in luna martie are loc un astfel de targ. Mai multe informatii se pot gasi pe http://www.riuf.ro/. Este vorba de Targul International de Universitati.

Cred ca persoanele mai in varsta sunt interesate de astfel de pregatiri, am observat multi care nu au apucat Bologna ca-si termina specializarile in strainatate. O sa dau si eu pe acolo, cu siguranta e o optiune pe care o iau serios in considerare.