Friday, August 10, 2012

Google Drive

Sunt un utilizator al internetului. Sunt prezent pe mai toate retelele sociale. Testez fiecare aplicatie care apare. Nu scriu despre ele (sau n-am scris pana acum), pentru ca, pot fi usor superficial, plus ca sunt oameni de specialitate care fac asta "for a living", vorba aia.

M-am decis sa ma opresc totusi asupra noului serviciu de la Google, simply "Drive". Adica fostul Google Docs (inca nu  a devenit oficial, dar stim cum "in curand" se transforma in obligatoriu si e mai bine sa te obisnuiesti din timp cu noua interfata si toate functiile). Folosesc Google Docs de ceva timp. Si recomand tuturor sa-l foloseasca. Ai word, exel, power-point si mai tot ce face Microsoft Office (chiar daca ai nevoie de nu stiu ce formula in Excel si nu o gasesti in basic sunt add-on-uri si se rezolva totul). Diferenta e ca asta e gratis (adica te loghezi cu adresa de gmail/contul de google) iar Microsoft Office costa n sute euro. Chiar daca lumea foloseste versiuni crack-uite, vine o vreme (si anumite locuri) unde si cand nu ti-e permisa treaba. Open Office e ok si el dar avantajul aici este Google si toate elementele care alcatuiesc asta. De mult a incetat sa fie doar un motor de cautare dar inca foarte multa lume nu cunoaste toate aspectele acestui brand, pierzand bani si awareness. Plus ca poti face fise si chestionare pe care sa le monitorizezi in timp real. Scurt pe doi, google Docs s-a transfomat in google Drive, un serviciu ce ofera 5 gb spatiu gratuit pentru a-ti stoca datele. Un fel de cloud, care are si docs-ul incorporat, dar care se sincronizeaza si cu un folder virtual in calculator pentru a avea acces instant. Cam ceea ce face Dropbox, serviciu pe care in folosesc (e util cand ai fisiere mari de transferat, desi nu are viteza dorita). Cu alte cuvinte, hard-ul sau stick-ul tau virtual. 

Folosesc Google Drive-ul despre care tocmai vorbeam, Google Plus -reteaua sociala care imi place sincer mai mult decat Facebook dar care nu are inca popularitatea dorita (o sa vina si vremea sa, el nu merge decat in sus, si lumea incepe sa se prinda de importanta plus one-urilor -likeurile in varianta gplus). Youtube, gmail (care a fost si primul si cel mai bun serviciu de email, cu toate ca nu primesc anumite mailuri), Picassa (pentru poze, poti face editari rapid si ... gratuit). Analytics, un instrument pentru a analiza traficul de pe site, foarte precis si de asemenea gratuit. Intentionez sa dau si examen pentru o diploma in google analytics, cred ca o parte a viitorului sta aici. Feedburner, Google maps, Google Earth, Google Translate (nu e zi sa nu-l accesez), browser-ul Google Chrome, blogger - unde imi scriu blog-ul si cate alte servicii nu a adus compania asta. Poate nu realizam acum, dar istoria va da cred dreptate, cand vei spune ca datorita Google omenirea a facut cateva salturi semnificative in viitor. 

Chiar daca au mai avut si rateuri (sunt singurul care a folosit Buzz?), au reusit sa le integreze in alte servicii si in timp lucrurile se omogenizeaza. Practic, cu pretul unui cont Google poti face cam tot ce ai nevoie pe internet, gratuit.