Sunday, September 30, 2012

Harap-Alb continua

Sau lectia de marketing, 100% romaneasca. Pentru ca asta este exemplul si lucrul de care aveam nevoie noi (romanii) in momentul de fata. Nu traim chiar cele mai fericite momente ale societatii. Am dat in ultimii ani inapoi pe undeva prin '98 si se pare ca nu ne oprim aici. Pun stop ca sa nu discutam despre politica. Ideea e ca aveam nevoie de un super-erou autohton. Si cum avem un folclor foarte bogat, iata ca niste indivizi de prin Cluj (tot din Ardeal vine schimbarea) a decis sa continue o poveste bine-cunoscuta sub forma unei benzi-desenate. I-a dat un aer american, cu tot cu imagine. Au pregatit teasere care sa ne introduca in lumea creata. Comunica excelent cu publicul (PR parca nu merge spus aici) prin pagina de facebook. Acolo gasim cam tot ce avem nevoie, cadrul pe care se va desfasura actiunea. Wallpaper-uri cu toate personajele. Cred ca a facut pentru Harap-Alb ceea ce Nolan a facut pentru Batman.

Si urmeaza sa apara primul numar al revistei, care se pare ca va costa 5 ron. Cred ca toate detaliile si data aparitie se gasesc pe harapalbcontinua.ro

Sunt sigur ca e un demers independent, privat, si probabil sustinut de alte persoane/organizatii (a se intelege firme) asemanatoare. M-as interesa de chestiunile de genul acesta daca as fi cineva pe la vreun trust dinasta de presa, care inchide publicatie dupa publicatie, incercand sa gaseasca intre timp solutii pentru a mai salva din "print". Apar si lucruri interesante, dar foarte multe mizerii impreuna cu "nu stiu ce ziar". 

Salut aceasta initiativa si o voi sustine prin toate mijloacele posibile. Sunt un fan al benzilor desenate. Am cateva reviste de prin strainatate luate (multe din Franta, traduceri dupa cele din SUA). Cateva numere sunt  (cred) si de colectie, de prin anii '70, primte cadou de la prieteni care au calatorit prin Statele Unite si stiau ca sunt pasionat. N-am avut talent la desen, dar la un moment dat scrisesem un fel de "scenarii" pentru cateva actiuni, ca nu le pot numi episoade sau numere, si am lucrat cred ca fix trei pagini cu un "desenator". Nu s-a ales nimic, desi cred ca mai am schitele intr-o mapa pe undeva prin casa. 

Am visat intodeauna la o cultura a comics-urilor cum e in America si in Europa. Avem cateva conventii, romanii fiind de mult prezenti pe "piata" benzilor desenate, cu desenatori recunoscuti international. Tin minte alt demers, care a esuat din pacate, cam prin '95 daca nu ma insel, constand in revista "Quadrat". Am doua numere (nu cred ca a mai aparut al III-lea) dar si acum sunt fascinat de calitatea continutului. Pe langa desenele si povestile excelente, care erau toate creatii originale, foarte multe informatii si lumea benzilor desenate, relatiile cu Hollywood-ul (acolo scria de filmele cu X-Men, Iron Man si Spider-Man, care au aparut 10 ani mai tarziu).



Astept cu nerabdare primul numar!