Thursday, February 21, 2013

Kapitalism - reteta noastra secreta (film documentar)

via (cred ca) Romania TV, care au introdus in ultima vreme o serie de secvente in reportajele lor legate de politicieni corupti. In regia lui Alexandru Solomon, responsabil si de Marele jaf comunist si de alte documentare cu un puternic impact social, filmul prezinta o parte din viata mogulilor, a oamenilor cu cele mai puternice afaceri din Romania si cum au ajuns ei sa puna mana pe asemenea afaceri.

Prezentat dintr-un punct de vedere cat se poate de impartial, jurnalistic, mi-a lasat impresia ca oricum ar da-o, tot nu le iese. Sinistru si macabru, modul in care si-au construit averile este evident pentru toata lumea si cel mai bine e sa nu mai pierzi timpul cautand raspunsurile pe care deja le stim. Sunt instante mai mari care judeca comportamentul lor si dupa cum stim, nimic in viata nu scapa nepedepsit. Am apreciat totusi insertia cu George Padure, faimosul patron de la Gepa si primar al sectorului 1, personaj usor controversat, printre primii miliardari ai Romaniei, figura ce-mi aminteste de faptul ca si eu cumparasem la un moment dat o actiune (era ceva de genul 500 de lei vechi, cam 50 - 100 de ron la valoarea zilei de azi). De asemenea, sa mentionam si talentul la desen (pana la urma pregatirea sa e de arhitect) a lui Dinu Patriciu, care obisnuia sa le deseneeze partenerilor sai, utilizand desenul pentru a demonstra perceptia asupra companiilor pe care le detinea (in special Rompetrol).

Am mai apreciat inteleapta alegere de a folosi figurinele Lego pentru a arata anumite aspecte. Putea folosi imagini inregistrate sau orice altceva, dar cu Lego ii da o imagine ironica, amuzanta. E vizionabil si online la o simpla cautare pe google, dar e posibil sa-l intalnesti si pe la televizor.