Thursday, November 14, 2013

Eminem - The Marshall Mathers LP 2

Pornim de la premisa ca Eminem este cel mai bun rapper. Stiu, nu exista cel mai bun, sunt foarte multi care fac foarte bine ceea ce fac in toate domeniile iar o ierarhie, corect politic, nu se poate face. Si totusi o sa trec peste asta si o sa afirm ca Eminem este cel mai bun rapper din toate timpurile. O sa argumentez asta doar prin faptul ca: 1 nu e bine sa faci battle cu el, toti care s-au incumetat au plecat cu coada intre picioare 2 are intodeauna vorbele la el -mai multe dume nu o sa auzi la nimeni si 3 doar mentionez skill-ul verbal (lirica, flow, dictie etc). Aceste trei elemente definesc un rapper (emcee de Hip Hop) iar el se pricepe indiscutabil la toate. Daca mai pui si faptul ca de peste 10 ani se afla in primele locuri ale topurilor de muzica comerciale, nu putine fiind piesele de-a dreptul ciudate si malefice care au ajuns in mainstream (si dupa cate imi aduc aminte si singurele de acest gen) plus un film de exceptie (8mile) care a influentat o generatie intreaga de artisti si a adus curentul de battle in tari precum Romania, fac din Eminem artistul nr.1
Dupa o pauza de cativa ani, ani in care aparent s-a luptat cu cei mai mari demoni, de prin 2010 Em ( :D ) a revenit constant in atentia ascultatorilor. In primul rand cu doua albume (sau dublu album) solo, unul mai slab si altul cu care a rupt tot, cu single-uri ce au ajuns numarul 1. Cine le-a ascultat a simtit pofta de "scuipat". De asemenea, tot in acea perioada a aparut si albumul Bad meets evil, proiect cu Royce da'5'9" dar pe care l-a scris Eminem in intregime.

Practic Eminem e artistul cu care am crescut si pe care-l preciez cel mai mult. Probabil ca la inceputul anului nu as fi spus lucrul asta dar analizand toata istoria, cat si prezentul, am ajuns la concluziile de la inceputul articolului. 

Nu, TMMLP2 nu se compara cu primul. Nici nu trebuie. Artistul este mult mai matur si sunt convins ca e ghidat in principal de dorinta de a-si face inteles mesajul. Nu mai e mascariciul din primele piese-single (mai putin pe Bersek). Rick Rubin mi se pare usor overrated dar, probabil, e o chestiune de gusturi. Cert e ca trebuie ascultat. Pe mine m-a convins partea a doua a primei piese :)